евакуация

Наредиха спешна евакуация в Донецката народна република на старци, жени и деца

Властите на украинската ДНР наредиха масова евакуация на населението към Русия поради опасността от военни действия от страна на Украйна, съобщи ръководителят на републиката Денис Пушилин, цитиран от руски медии, предаде БГНЕС.

Той заяви, че Зеленски планира да нареди настъпление в Донбас в близко бъдеще. "Украинският президент Володимир Зеленски скоро ще заповяда на военните да преминат в настъпление и да изпълнят плана за нахлуване на територията на Донецката и Луганската народни републики", заяви ръководителят на ДНР в извънредно обръщение към жителите на републиката, публикувано на неговия уебсайт.

"При обстрел на населени места на ДНР от украинска страна може да бъдат застрашени животът и здравето на гражданите на републиката. Затова от днес, 18 февруари, е организирано масово централизирано напускане на населението към Руската федерация. Жените, децата и възрастните хора трябва да бъдат евакуирани на първо място", каза ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин.

"Всички цивилни граждани трябва да избягат от контролирания от бунтовниците Донецки регион в Русия", заяви неговият ръководител.

Ръководителят на ДНР заяви, че е постигнал споразумение с руското ръководство за настаняване на граждани на републиката в Ростовска област. "Съгласно споразумението с ръководството на Руската федерация, в Ростовска област са подготвени места за приемане и настаняване на наши граждани. На евакуираните ще бъде предоставено всичко необходимо. Създадени са всички условия за бързо преминаване през контролно-пропускателните пунктове", каза той във видеообръщението.