АССГ

Лицензът на „Делта гард“ е отнет и на втора инстанция

Административен съд – София – град е отхвърлил жалбата на охранителната компания "Делта гард" ЕООД срещу заповедта на ръководителя н ГДНП, с която през ноември 2021 г. бе отнет лиценза й за извършване на частна охранителна дейност. Решението подлежи на обжалване във Върховния административен съд (ВАС). Фирмата е осъдена и да заплати 100 лв. съдебни разноски на МВР, съобщават медиите като се позовават на информация от магистратурата.

Отнемането на лиценза започна защото "собственик, съдружник или управител в дружеството е привлечен като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер". Това е Димитър Спасов, известен с прякора си Митко Каратиста. Но той продаде дела си в "Делта гард".

Именно тук се крие и разковничето на случая. Защитата на "Делта гард" твърди, че Спасов не е бил привлечен като обвиняем и действително постановлението му идва дни след като продава дела си в "Делта гард". Постановлението за привличането му като обвиняем е от май 2019 г., но до 29 октомври 2021 г. то не му е било предявено и връчено. На това основание се иска лицензът на фирмата да не бъде вземан – защото всъщност не е имало официално обвинен съдружник. МВР претендира, че срокът, в който Спасов е трябвало да излезе от дружеството, е започнал да тече през 2019 г. и той го е изпуснал. Разследването, по което Спасов е обвинен, е от 2017 година.

Съдът подчертава, че привличането като обвиняем става със съставяне на съответното постановление, т.е. относима към спора по делото за лиценза е единствено и само датата на съставяне на постановлението за привличане на Спасов като обвиняем – 14 май 2019 г. Това означава, че 30-дневният срок, в който той е трябвало да прекрати участието си в охранителната фирма, е изтекъл на 13 юни 2019 г.

"Делта гард" е фирмата, която се появи в историята за "Осемте джуджета".