кат камиони и бусове

Приключи операцията за контрол на товарните автомобили и автобусите

Действията се проведоха в седмицата от 7 до 13 февруари, в рамките на операция, инициирана от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol. Аналогичен контрол бе извършен на територията на всички страни, членки.

Обобщени резултати от полицейската операция у нас, в която участваха и представители на ИА“Автомобилна администрация“, съобщи гл. инспектор Атанас Драгов от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Общо констатираните нарушения  са 7 343.  При товарните автомобили те са свързани основно с неспазване на скоростните режими – общо 5 188. С нередовни документи са установени 369 водачи, а при други 201 е констатирано, че се движат без използване на обезопасителен колан.

Отново неспазването на скоростните режими е основното нарушение, констатирано при водачите на автобуси – общо 42 случая. 26 са констатираните случаи на неизползване на обезопасителни колани, а при 21 водачи е установена техническа неизправност на превозното средство.

В календара на Roadpol е предвидено 4 пъти в годината провеждане на операция с акцент върху товарните автомобили и автобусите, по една във всеки сезон. Причината затова, е че при настъпване на пътнотранспортно произшествие с участието на подобен вид превозни средства, травматизмът и материалните щети са най-сериозни.