спецсъд

Спецсъдът ще гледа делото срещу Николай Малинов за шпионаж

Днес специализираният съд ще гледа делото срещу Николай Малинов за шпионаж, предаде БГНЕС. Обвинителният акт срещу Н. М. бе внесен в Специализирания наказателен съд на 23.06.2021 г. Той е предаден на съд за извършено от него престъпление против Републиката (престъпление по чл. 105, ал1, пр. 2 от НК).

В хода на досъдебното производство бяха проведени множество процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, претърсвания и изземвания, както и личен обиск на обвиняемия. Изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на събраните веществени доказателства, направен бе анализ на събраните справки и документи, относими към предмета на доказване. В рамките на съдебното следствие предстоят разпити на близо 40 свидетели.

На 23 юни 2021 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу председателя на Националното движение "Русофили" Николай Малинов, който е и лидер на партията "Възраждане на отечеството", която създаде през 2020 г., за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна.