Иван Иванов - министър на земеделието

Обществени поръчки в Напоителни системи са провеждани за определени фирми

Сериозни нарушения при провеждането на обществени поръчки в "Напоителни системи" е показал назначеният вътрешен одит на дружеството. Това заяви в "Денят започва" министърът на земеделието Иван Иванов.

По думите му одитът показал, че търговете са провеждани в полза на определени фирми като са дисквалифицирани едни участници за сметка на други. Това може да доведе до източването на "Напоителни системи" и неговата декапитализация, както и да постави под риск получаването на европейско финансиране, коментира Иванов.

Старото ръководство на дружеството е отказало да подпише писма за прекратяване на спорните обществени поръчки и затова е отстранено. Назначен е нов борд, начело с Николай Чалъков.

Нито една от спорните поръчки не е достигнала до етап на сключване на договор за финансиране с Държавен фонд "Земеделие", така че след като отношенията с избраните фирми бъдат прекратени, няма да има риск за европейското финансиране, допълни той. Средствата могат да се усвоят до края на 2025-а година, така че има време да се проведат нови обществени поръчки.

По думите на министър Иванов "Напоителни системи" трябва да се раздели с половината от 70-членната си администрация. Според него щатът там е раздут, а заплатите неоправдано високи – служителите в администрацията взимат средно около 2500 – 3000 лв. на месец, а инженерите в областните звена – около 800 – 900 лв. В същото време в бюджета на дружеството има големи задължения и много от активите му са запорирани.

Констатациите на одита за нарушенията при провеждането на обществените поръчки са предадени на ДАНС и МВР. На новоназначения изпълнителен директор Николай Чалъков е направена обстойна проверка и не са открити производства срещу него, допълни министър Иванов. Работи се и по укрепването на язовир Огоста като министерството на икономиката и индустрията вече е изготвило план за действие, заяви Иван Иванов.

Министър Иванов заяви, че ще се промени подхода на финансиране на земеделските производители у нас, за да се спре със случаите, в които голямо количество европейски средства се концентрират в един производител за сметка на много други. Оттук нататък добавки ще се изплащат само на земеделски производители, които докажат реална продукция. Целта е да се създаде среден клас производители, които да се превърнат в гръбнака на производството у нас. "Средства ще се отпускат, обвързани с производство – ще се финансират тези, които дават принос към брутния вътрешен продукт на България. Така ще достигнем и до друга наша цел – да изнасяме краен продукт, а не суровина. Целта е да върнем на пазара българските продукти", каза Иванов.

Производителите, които докажат продукция за миналата година, ще могат да се възползват от средствата по схемата "де минимис". В бюджета на министерството има заложени и още 11 млн. лева, които трябва да се усвоят до юни и биха помогнали на производителите да се справят с високите цени на газа и тока, заяви Иван Иванов. Те ще бъдат разпределени след като България нотифицира Европейската комисия.

Земеделският министър призова и за мерки срещу спекулата на цените на храните. Той напомни, че Министерството на икономиката и индустрията публикува редовно борсовите цени на основните хранителни продукти, за да се вижда разликата между цената, на която продава производителят и тази, на който купува потребителят.

Предстоят проверки и по отношение на вноса на храни от трети страни, който, по думите на Иванов, също ощетява българския производител.