МВР болница

Полицейски профсъюз скочи срещу здравната реформа

Националният полицейски синдикат в България посочва в своя позиция, че смята за голяма грешка преминаването на Медицинския институт на МВР (МВР болница) към Министерството на здравеопазването.

Като мотиви от синдиката отбелязват:

– Услугите на МВР болница ползват около половин милион души от 6 и половина милионното население на България – 50 000 служители, 200 000 членове на семействата, 250 000 пенсионери.

– В МВР болница се лекуват всички граждани, които пожелаят. Това разтоварва в огромна степен останалата част от здравната система на страната.

– Икономия на финансови средства няма да се постигне, тъй като болницата ще си остане на издръжка на държавния бюджет.

– Няма да има специализирана медицинска помощ в едно сложно като структура и управление ведомство (по-голямо и по сложно от МО), което в значителна степен е копие на държавата – от авиация до флот.

– Санаториумите на МВР изпълняват специални задачи във военновременна обстановка, а ескалацията на напрежението и възможността от възникване на военен конфликт точно сега е огромна.

– Медицинският институт не е обикновена болница, а място за научно-изследователска дейност и обучение на студенти – един добре работещ механизъм със структури в цялата страна – здравните служби.

– Всеки специалист в сферата на националната сигурност би могъл да Ви обясни, че тази болница е изключително важна и нито едно друго медицинско заведение не би могло да компенсира липсата й, смятат от полицейския синдикат.