арест

Щракнаха белезниците на мъж, издавал фалшиви Ковид сертификати в Банско

РЗИ и полицията в Банско задържаха 40-годишен мъж, който правил ковид тестове и издавал сертификати без разрешението на здравната инспекция в Благоевград. До ареста се стигнало в следобедните часове вчера, след като служители на РЗИ се престорили на клиенти и си платили за тестовете, без да бъдат изследвани, съобщиха от местната полиция.

Служители на инспекцията няколко пъти посетили обекта, обозначен като място за извършване на PCR и бързи антигенни тестове за Covid-19, но не открили никого. Тогава инспекторите от РЗИ решили да се представят за гости на Банско и по телефона поръчали услугата за взимане на бърз антигенен тест в един от хотелите.

След половин час на място пристигнал 40-годишният Михаил Слабаков, който взел пробите и сумата от 60 лева. Когато се върнал с резултатите, отразени в документ с печата на лаборатория „Генезис лайф“, бил задържан от полицейските служители. От направената проверка в офиса на мобилната лаборатория, служителите на РЗИ констатирали, че базата не отговаря на изискванията за провеждане на такива изследвания, а в националната система не са регистрирани положителни случаи от направени тестове от въпросното лице.

Открити са консумативи за PCR изследвания, които са били с изтекъл срок на годност.

Мъжът, който е от Варна, но от години живее в Банско, е задържан за 72 часа, прокуратурата е започнала разследване.