Елена Йончева

Комисия на Европарламента отказа да свали депутатския имунитет на Елена Йончева

Комисията по правни въпроси в Европейския парламент отказа да свали имунитета на евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева. Очаква се решението да бъде гласувано в пленарна зала между 14-и и 17 февруари. Сред аргументите, които членовете на комисията посочват за решението си, е твърдението на Йончева, че правната процедура срещу нея цели да навреди на политическата ѝ дейност, както и на дейността ѝ на евродепутат.

„Елена Йончева е член на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, където редовно взема думата срещу политиците на власт в страната си и критикува липсата на действие срещу корупцията по високите етажи на властта“, посочват евродепутатите и допълват, че процедурата срещу нея е започнала след сигнал на двама депутати, които са нейни политически противнициу, съобщи БНР.

Българската прокуратура изпрати искането до Европарламента за сваляне на имунитета на Йончева през 2019 година заради обвинение в пране на пари от фалиралата КТБ.