Към затвора

Дванадесет години затвор за наркотрафик и държане на хероин с цел разпространение

Окръжна прокуратура-Видин постигна осъдителна присъда спрямо 66-годишния С.В., обвинен за контрабанда и незаконно държане на високорисково наркотично вещество с цел разпространение. В района на ГКПП Видин – Калафат служители в Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“, отдел „Бюро с наркотрафика – Дунавска“, звено Лом, спрели за проверка излизащ от страната лек автомобил. При проведен разговор с водача на превозното средство С.В., той обяснил, че пътува по работа за Чехия. МПС било съпроводено за извършване на щателна митническа проверка.

При отстраняване на оригиналните пластмасови кори и изолацията, покриваща пода, във фабричните кухини пред шофьорската и пасажерските седалки били открити 2 тайника. Те представлявали метални кутии с правоъгълна форма, облицовани с оловна ламарина и изрязани капаци. Попитан за тях, водачът отговорил, че превозва „трева“. Обяснил на митническите служители, че това му е казано от мъж, който го е наел за тази цел.

При отваянето на тайниците били установени 33 пакета с правоъгълна форма, обвити с прозрачно тиксо, съдържащи пресовано бежово прахообразно вещество. Извършеният полеви наркотест реагирал на хероин. Общото тегло на дрогата е 16 122,58 грама. Според заключението на изготвената физикохимична експертиза, съдържанието на активния компонент диацетилморфин в откритото вещество е от 5,12% до 82,38%. Общата стойност на дрогата възлиза на сумата от 826 225,70 лева.

С осъдителната присъда на подсъдимия С.В. е наложено наказание от 12 години „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване и глоба в размер на 120 000 лева. Тя може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.