Парламент 47 народно събрание Христо Иванов

Създадоха Временна комисия за подготовка на промени в Конституцията

Депутатите създадоха в парламента Временна комисия за обсъждане на възможни бъдещи промени в Конституцията. "За“ създаването на комисията гласуваха 134 народни представители, "против" – 39 и "въздържали се" – 0. Предложението за създаването на комисията е внесено в зала  от "Демократична България" и е подписано и от депутати от "Има такъв народ" и от "Продължаваме промяната".

Комисията ще работи за срок от 6 месеца. За нейн председател бе избран Христо Иванов от "Демократична България". В състава ѝ влизат по двама народни представители от всяка парламентарна група, но ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" отказаха да предложат членове. За членове на комисията бяха избрани Стою Стоев и Рена Стефанова от "Продължаваме промяната", Филип Попов и Явор Божанков от "БСП за България", Ива Митева и Андрей Михайлов от "Има такъв народ" Атанас Славов от "Демократична България".

От ГЕРБ искаха комисията да има двама съпредседатели от ГЕРБ и от "Продължаваме промяната", но предложението им беше отхвърлено.

Христо Иванов от "Демократична България", който е вносител на предложението, защити идеята за комисията. "Обществото ни е силно разделено и разделението в политическата ни система особено върви именно по линията на нашите отношения към корупцията и определени корупционни модели. Единственият начин да се разреши това разделение по институционален път е да имаме съдебна система, която да осъществи реално правосъдие", заяви още Христо Иванов. Според него правосъдието трябва да се ползва с доверието на обществото, че изглежда като правосъдие. В момента българската прокуратура и правосъдие се ползва с ниски нива на доверие и подчерта, че едно такова оздравяване не може да се случи без дълбока съдебна реформа.