Не знам - не чух - не видях - корупция

България продължава да е най-корумпираната страна в ЕС

България отново е най-силно корумпираната страна в ЕС, според корупционния индекс на "Трансперънси интернешънъл" за 2021, който измерва усещането за корупция. България се нарежда до страни като Бенин и Буркина Фасо, пише Дойче Веле.

България остава страната в ЕС, чието население има най-силно усещане за масова корупция – това показва годишният доклад на "Трансперънси интернешънъл" (Transparency International) за изминалата 2021 година. Той беше публикуван днес, 25 януари 2022. България дори влошава позицията си в глобалната класация – с две места спрямо предходната година. От общо 180 държави тя е на 78 място. На съседните позиции са държави като Бенин, Буркина Фасо и Бахрейн. От членките на ЕС с най-близък резултат са Румъния (66 място) и Унгария (73 място).

В Индекса за възприятие на корупцията България е с 42 единици от максимални 100. Този годишен индекс е най-известният корупционен индикатор в света. Той класира 180 държави и области според усещането за корупция в политиката и администрацията със стойности от 0 (високо усещане за корупция) до 100 (никакво усещане на корупция). С най-ниско усещане за корупция, са скандинавските страни. Финландия и Дания си поделят първото място (88), Норвегия (85) и Швеция (85) също са доста напред в класацията. На най-лошите позиции са страни като Сирия и Сомалия.

Изследването на "Трансперънси Интернешънъл" се публикува от 1995 година насам. България е включена в него за 24 пореден път.