рибарски мрежи

Спипаха бракониери с над половин километър мрежи

Служители на ИАРА от Велико Търново пресякоха в първите дни на 2022 г. неправомерни действия на бракониери в региона. При масирани проверки на местни водоеми контролните органи се натъкнали на нарушител, който извършва нерегламентиран стопански риболов с лодка и хрилни мрежи в язовир „Александър Стамболийски“. Всички уреди и средства, послужили за провеждане на деянието, са иззети, а уловената риба е върната обратно във водоема. На нарушителя е съставен акт.

Няколко дни по-късно служители на ведомството засичат опит за бракониерство и при остров Вардим, Свищовско. Там открили и извадили 5 бр. мрежи с обща дължина 250 м, а в устието на Янтра се натъкнали на други мрежи с дължина 100 м. Всички приспособления са иззети за унищожаване.

С цел спазване правилата за отговорен риболов и опазване на рибния ресурс проверки на водоемите ще се извършват ежедневно, съобщават от ИАРА. От звеното апелират любителите риболовци да спазват Закона за рибарство и аквакултури и да се стремят към опазване на рибния ресурс.

Контролните органи на структурата не бяха попадали на нарушители в областта повече от 6 месеца.