армия

Започва срочната служба в доброволния резерв

За 6 месеца 120 от приетите кандидати ще изпълняват службата си в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, а останалите 30 – в НВУ в Шумен.

През първия месец резервистите ще преминат начална военна подготовка. След това имат два месеца специална военна подготовка за придобиване на квалификации. Доброволната военна служба ще завърши с три месеца колективна подготовка, обясняват от МО.

За първия по рода си конкурс са кандидатствали 290 души. 222-ма са били допуснати до подбор. Ако хората решат, без конкурс, след това могат да влизат в армията. Както и в държавната администрация и в системата за защита на националната сигурност.

От министерството сега не посочват възрастта на приетите кандидати. Но запознати с процеса прогнозираха, че интерес сега може да има от млади мъже и жени между 18 и 30 години.

Законовите промени за срочната служба в доброволния резерв са от лятото на 2020 година. А целта – да се намерят повече кандидати за армията. Като проблем пред набирането на военни дори и за редовните войнишки длъжности доклади посочиха недостига на хора и лошо здравословно състояние на кандидатите.

Следващият период, в който ще се проведе срочната служба в доброволния резерв, ще започне през юли 2022 г.