съд враца

РП – Враца предаде на съд обвиняем за измама на гимназист

Районна прокуратура-Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу С.К. (на 22 години) за извършено от него престъпление по НК. Обвиняемият учел в гимназия във Враца, където се запознал с Х.П. от друг випуск. С.К. често искал от него малки суми за закуски, които му били предоставяни.

С цел получаване на имотна облага, обвиняемият С.К. решил да се възползва от Х.П., като го въведе в заблуждение. Той създал профил в социална мрежа с име и произволна снимка на момиче, изтеглена от интернет. Чрез използването му започнал да комуникира с Х.П., представяйки се за връстничка от гр. Мездра. Измислената „приятелка“ споделяла, че не разполага с пари, има нужда от средства и под различни предлози искала Х.П. да й ги изпраща. За тяхното получаване „момичето от социалната мрежа“ посочвало С.К. като свой приятел, който щял да й предаде парите, необходими за закупуване на храна, дрехи, лекарства, за транспорт и др.

В желанието си да помогне през периода от м. юни 2017 г. до лятото на 2019 г. Х.П. предоставял на С.К. исканите от „виртуалната приятелка“ парични суми. В случаите, когато не разполагал със средства, оставял в заложна къща различни вещи – мобилни телефони, преносими компютри, фритюрник, маратонки, козметични продукти. Получените за тях суми Х.П. предавал на обвиняемия. Впоследствие пострадалият откупувал някои от заложените вещи. Общият размер на причинената му имотна вреда от страна на обвиняемия С.К. е 3480 лева.

Разпитан на досъдебното производство обвиняемият се е признал за виновен и е дал обяснение по случая.

Предстои делото да продължи в съда.