Грабеж на вила

Как да защитим дома си от обири, когато ни няма по празниците?

Традиционно за празниците мнозина пътуват за да прекарат Нова година в спа или ски курорт, при свои близки, а понякога дори извън страната. Това е и най-удачното време за крадците да влязат в дома ни. Практиката показва, че по време на празниците обирите зачестяват. Ето какво да направим, за да защитим жилището си, пише БНТ.

При добре планиран обир, крадците предварително проучват дали в жилището има някого. Затова един от най-важните съвети на полицаите към хората, които няма да са си вкъщи по празниците, е да не споделят къде ще почиват. "Да се ограничим в социалните мрежи, да парадираме или да насочваме накъде ще пътуваме, къде ще бъдем и за колко време", заяви главен инспектор Сергей Алексов, ОДМВР-Благоевград.

Пари в брой, злато, скъпа и лесно преносима техника, са едни от най-привлекателните неща за влизащите в жилището с взлом. Затова е добре – когато отсъстваме за повече време, да преместим подобни предмети при наши близки.

Ако живеем в жилищен блок е добре входната врата да се заключва. Всички прозорци и врати на терасите в апартамента също трябва да са грижливо затворени. "Ако някой от съседите около нас си останат на място, вкъщи, да ги молим да наглеждат домовете и всички съмнителни неща, които ни е направило впечатление, че не са в нормалното си положение, да им обръщаме внимание и да уведомяваме компетентните органи като се обаждаме на 112", допълни главен инспектор Сергей Алексов, ОДМВР-Благоевград.

Органите на реда съветват, ако станем обект на кражба, никога да не действаме сами и на своя глава, тъй като това може да се окаже изключително опасно.