гранична полиция

Днес граничарите честват своя професионален празник

Днес се навършват 134 години от приемането на първия у нас Закон за пограничната стража. Професионалният празник на ГД „Гранична полиция“ започна с поднасяне на венци пред Паметника на загиналите полицаи, където присъстваха политическото и професионалното ръководство на МВР,  ръководството на главната дирекция и гранични полицаи.

Церемонията продължи в сградата на министерството. Зам.-министър Таня Райчева прочете поздравителен адрес от името на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, в който се казва, че: "Политическото ръководство на МВР високо оценява вашата непоколебимост, мотивация и професионализъм".

„През последните години се справяте с невиждан доскоро миграционен натиск. Посрещате предизвикателствата да охранявате не само българските, но и границите на Обединена Европа. Главна дирекция „Гранична полиция“ гарантира пълното спазване на гражданските права за лицата, които желаят законно да влязат или напуснат територията на страната, но в същото време е надеждна преграда за нарушителите“, каза зам.-министър Райчева и подчерта, че от началото на 2021 г. граничните полицаи са предотвратили 4 пъти повече опити на граждани на трети страни да преминат незаконно на територията на Република България в сравнение със същия период на миналата година.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за конкретен съществен принос и висок професионализъм при изпълнението на служебните задачи 12 служители на ГДГП са наградени с почетен знак на МВР.