Брифинг Владислав Горанов

Владислав Горанов опита да премине „Калотина“ с кола, обявена за издирване

Снощи около 18:30 бившият финансов министър Владислав Горанов е влязъл в граничен пункт "Калотина" с автомобил BMW Х7 в посока Сърбия, научи "По света и у нас" по БНТ. При граничната проверка се оказало, че автомобилът, който Горанов управлява, е обявен за издирване.

Вписването в масивите било извършено от Русия. Граничните служители уведомили Горанов, че има проблем с колата и го помолили да отбие и да изчака за детайлна проверка. Той, обаче, направил обратен завой и се върнал във вътрешността на страната.

Няколко часа по-късно с друга кола и в компанията на собственик на голяма фирма за автобусни превози Горанов отново се върнал, преминал през граничния пункт и напуснал страната към Сърбия. Според документите, издирваният автомобил BMW Х7 бил лизингов, а като ползвател бил вписан Горанов.

Полицията в момента издирва колата. От МВР потвърдиха че извършват проверка за засечен автомобил на граничен пункт, който е вписан в информационните масиви като издирван и за неподчинение на полицейско разпореждане.

Не потвърдиха, но и не отрекоха участието на Владислав Горанов в случая. Проверяват се и действията на граничните полицаи, които са пуснали Горанов да излезе от страната при повторното му преминаване през граничния пункт.

Автомобилът, шофиран от Горанов, е собственост на известна лизингова компания и представител на няколко марки автомобили у нас и е купен на изплащане от бившия министър. В момента МВР извършва проверка как краденият автомобил е попаднал у нас. По случая предстои разследване.

Пред БНР бившият финансов министър обясни, че въпросният автомобил е купен от него на лизинг още през 2020 година. Той допълни, че се е върнал и е оставил автомобила, след което е минал границата с друга кола. Горанов уточни, че в неделя се прибира от Сърбия.