Министерски съвет пресконференция за еврозоната Владислав Горанов

Хипотезите за случая „Горанов на КПП“ и обясненията на екс-финансовия министър

Любо Кольовски във Фейсбук

НЯКОИ ПИТАНКИ ВЪВ ВРЪЗКА С ИГРАТА НА СТРАЖАРИ И АПАШИ.

ХИПОТЕЗИ И ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ

Представете си, че на ГКПП ви спрат и докато проверяват личната ви карта, граничните полицаи установяват, че колата, с която се придвижвате, е в регистъра на Интерпол за издирвани МПС. Полицаите ви разпореждат да отбиете от пътя и да изчакате проверката, (това е полицейско разпореждане и, ако не се подчините, можете да бъдете задържани за 24 ч.)

Вие, обаче, не се подчинявате, обръщате в посока Отечеството и напускате ГКПП. Би трябвало полицаите да ви преследват и в последствие да ви задържат.

След часове вие се връщате на ГКПП с друг автомобил и безпрепятствено (?!) напускате пределите на България, а полицаите, след като вече са имали контакт с вас и са установили, че шофирате нередовен автомобил, наместо да ви арестуват, ви пропускат свободно да си заминете по живо, по здраво.

Следват много питанки за хипотетичното развитие на един реалистичен и реален сюжет:

1. Задържани ли са граничните полицаи, участавали в играта и, ако не са задържани, кога ще бъдат задържани?

2. Ще подаде ли оставка шефът на Гранична полиция и кога би следвало да я подаде?

3. Кой, освен ръководството на МВР носи оперативната и политическата отговорност за тая комедия?

4. Ако сте вписани в информационите масиви на МВР като лице, обявено за национално издирване, ще ви пуснат ли през ГКПП да излезете от страната?

И така нататък.

Жбяснението на екс-финансовия министър от ГЕРБ:

Владислав Горанов: Граничният полицай ми разпореди да се върна навътре в страната

Автомобилът е регистриран в КАТ от "Мото Пфое", откъдето е закупен чисто нов, заяви Горанов. "Автомобилът, с който бях спрян на „Калотина“, е закупен чисто нов от „Мото Пфое“ през март 2020 г. и е регистриран от тях в КАТ" Това заяви бившият финансов министър Владислав Горанов пред bTV.

По-рано през деня стана ясно, че той се е опитал да премине границата със Сърбия с кола, която е обявена за издирване от Интерпол. „Дори не съм го регистрирал аз. Той не е собственост на лизингополучателя, а на фирмата“, каза Горанов. По думите му това е първо излизане на колата от страната.

„Граничният полицай регистрира автомобила и каза, че той се издирва без да може да ми даде допълнителна информация от кого и защо. Разпореди ми да се върна навътре в страната. Аз се върнах до Драгоман, където оставих този автомобил и с друг – с мой приятел, продължих към Сърбия“, обясни Горанов.

Бившият финансов министър уточни, че оказва пълно съдействие на властите. „Не мисля, че има злонамерено действие от страна на когото и да е. Автомобилът се намира в България и ще бъде предаден в МВР“, каза още Горанов.