полска войска

Минск съобщи, че полски войник е поискал политическо убежище в Беларус

Полски военнослужещ, охраняващ границата с Беларус, е поискал политическо убежище в републиката. Това съобщиха днес от Беларуския държавен граничен комитет (БДГК). "Във връзка с несъгласието си с политиката на Полша по отношение на миграционната криза и практиката на нечовешко отношение към бежанците, военнослужещият поиска политическо убежище в Република Беларус“, отбелязват от граничния отдел.

От там съобщиха още, че на 16 декември, близо до границата, в район, контролиран от Гродненската гранична група, беларуски отряд е спрял мъж, роден през 1996 г. Той заяви, че е „военнослужещ от 11-ти Мазурски артилерийски полк от 16-та Померанска механизирана дивизия на името на крал Казимир", части от която са прехвърлени за осигуряване на защитата на границата с Беларус по време на извънредното положение на граничните територии на Полша“, отбелязаха от БДГК.

Миграционната криза по границите на Беларус с Латвия, Литва и Полша, където се събират бежанци рязко ескалира на 8 ноември тази година, когато няколко хиляди души – сред които мигранти от страните от Близкия изток и Африка, се приближиха до полската граница от беларуска страна като някои от тях се опитаха да влязат на територията на Полша, счупвайки оградата от бодлива тел.

През настоящата година полските граничари са предотвратили почти 40 хиляди опита за незаконно преминаване на границата с Беларус, което е 400 пъти повече от данните за миналата година.