отменят коледа

ЕС иска да отмени Коледа – истина или лъжа

На 30 ноември еврокомисарят по въпросите по равенството Хелена Дати (Малта) публикува своите Насоки за приобщаваща комуникация. Документът е разделен на няколко глави: "Пол", "ЛГБТИ", "Расови и етнически въпроси", "Култура", "Начин на живот и вярвания", "Хора с увреждания", "Възрастни хора". Насоките касаят езика, който да използват европейските институции – тоест политкоректни указания за поведение на администрацията на ЕК.

Широка полемика предизвика предложението Коледа да бъде наричана празник или празнично време с цел да сме внимателни към хората, които имат различни религиозни възгледи и предвид това, че дори самите християни празнуват Коледа на различни дати. Истината е, че никъде не пише, че Коледа трябва да се отмени! Но е дадена насока, че в ако например в разговор чиновниците използват изречението "Коледните празници са много стресиращи", да го заменят с "Празничният период е много стресиращ".

Цялото предложение е дадено, за да не се смята, че всеки, с който общува някой еврочиновник, обезателно е християнин. Ето как изглежда предложението по този въпрос.  Дали предлага в официалната комуникация да се избягват само християнските имена, когато даден човек е от друга религия. Вместо това еврочиновниците следва да се обръщат на първо име към даден човек. Еврокомисарят предлага и да не се набляга обезателно на половата идентичност. Нейното предложение е вместо "Министрите и техните съпруги", да се казва "Министрите и техните партньори."

Дали уточнява, че не винаги може да сме наясно кой в какви роднински отношения е с някого и затова може да не е уместно да се използват думи като майка, баща, съпруг или съпруга, а партньор и родители. Според Дали вместо обръщението "Дами и господа" е по-уместно да се използва "Скъпи колеги" или "Скъпи участници!" Припомняме, че Папа Франциск осъди опита на Европейския съюз да замени традиционното "Коледа" с предполагаемо по-неутрални термини като "празничен сезон". Той каза, че това е ход, който би могъл да бъде причислен към репресивен режим. Журналистите цитираха думите на папата: "През цялата история много, много диктатури са се опитвали да направят това".

В крайна сметка предложението на Хелена Дали беше оттеглено. Документът беше част от план, поддържан от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен за прилагане на "Съюз на равенството" и гарантиране, че "всеки е ценен и признат във всички наши материали, независимо от техния пол, расов или етнически произход, религия или убеждения , увреждане, възраст или сексуална ориентация"q пише Actualno.com.