спецсъд и спецпрокуратура

Спецпрокуратура предложи на Иван Гешев да поиска имунитета на Димитър Аврамов от ДПС

Специализираната прокуратура предложи на главния прокурор на Република България да изготви искане до Народното събрание за разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Димитър Аврамов, избран за народен представител от ДПС (съгласно Решение № 976-НС на ЦИК от 19.11.2021 г.).

Народният представител Димитър Аврамов . е подсъдим в Специализирания наказателен съд по НОХД № 1479/2019 г. за търговия с влияние (престъпление по чл. 304б, ал. 1, вр. чл. 26, ал.1, вр чл. 20, ал. 4 от НК).

С определение Специализираният наказателен съд спря наказателното производство срещу Димитър Аврамов на основание чл. 25, ал.1, т.3 от НПК поради придобиването на депутатски имунитет и обстоятелството, че продължаването на наказателното преследване срещу него е възможно само с разрешение на Народното събрание или негово писмено съгласие, съобразно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България.

Съдебното дело се води за това, че Димитър Аврамов (и двама негови помагачи), в периода от 6 юли 2012 г. до 17 юли 2012 г., в Бяла Слатина, Плевен, Монтана и в местността „Тировец” в землището на Монтана, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, поискал от български бизнесмен сумата от 220 000 лева и право на ползване на земеделски земи (и приел сумата от 100 000 лева), за да упражни противозаконно влияние над длъжностни лица – директора на Областна дирекция „Земеделие“ в гр. Монтана и началника на РУП-МВР в гр. Монтана.