наградени пожарникари

Пожарникари от Стара Загора получиха награда на Сдружение „Самаряни“

Девет служители на РДПБЗН-Стара Загора бяха удостоени с голямата награда на Сдружение „Самаряни“ за добротворство  „Добрият самарянин“. Отличието се връчва за добри дела и жестове в подкрепа на човек или група от хора, изпаднали в тежка житейска ситуация, които заслужават обществено признание и благодарност. Пожарникарите бяха удостоени с голямата награда на Сдружение „Самаряни“ за проявената смелост при изпълнение на служебните им задължения при потушаването на пожар в апартамент на 16-я етаж в  жилищна сграда в Стара Загора, в квартал „Самара“ на 15 юли тази година.

Огнеборците си спомнят, че сигнала за инцидента са получили надвечер.За местопроизшествието незабавно са се отправили екипи на РСПБЗН. Допълнителна информация са събирали попът, защото първата им задача винаги е да помогнат на хората. Височината на сградата е създала допълнителна сложност. Наложило се е бързо спиране на тока и евакуация на живеещите в блока. За щастие при инцидента няма пострадали хора. „Работи се екипно и сме благодарни на живущите в блока за помощта, която ни оказаха като помагаха за разпъването на шланговете и носеха вода“, допълват пожарникарите.

От днес имената на  Атанас Бараков, Тодор Митев, Горан Гънчев,  Димитър Димитров, Максим Вълков, Деян Деков, Митко Дончев, Валентин Събев и инспектор Иван Иванов от Оперативен център към РДПБЗН-Стара Загора ще бъдат записани в книгата на доброто на Сдружение „Самаряни“ до имената на досегашните носители на престижното отличие.

„Добър означава смел, самоотвержен, състрадателен. Продължавайте да бъдете такива мъже“, отбеляза Ваня Попова, председател на УС на Сдружение „Самаряни“  при връчването на плакети на огнеборците и на доброволците от жилищния блок, помогнали за потушаването на пожара.

На специална церемония на директора на РДПБЗН-Стара Загора комисар Стоян Колев бе връчена статуетка „Добрият самарянин“, а началникът на РСПБЗН-Стара Загора главен инспектор Антон Колев бе удостоен със сертификат. В знак  на благодарност и двамата увериха, че всеки в нужда може да разчита на огнеборците, а голямата награда ще бъде изложена на видно място в старозагорската пожарна.

Статуетката „Добрият самарянин“ е изработена от старозагорския художник Иван Костов. Петнадесет партньори, сред които ТПП-Стара Загора, Община Стара Загора, Обществен дарителски фонд и други участват в Обществения инициативен комитет, който определя носителя на статуетката.