Филип Гунев

Докато не махнат Гешев, ще има непродуктивна война между МВР и ПРБ

"Виждам политическа игра и от МВР, и от прокуратурата. И от двете страни има непрофесионално държание. … Една от основните цели на новото правителство е главният прокурор да бъде отстранен и виждам действия в тази посока – да го дискредитират по такъв начин, че да се направи отстраняването му по-лесно политически приемливо за по-голяма част от хората. … Има политическа воля за това, но юридически не съм сигурен по какъв начин ще стане. При тази политическа воля явно рано или късно ще се случи".

Този коментар направи пред БНР Филип Гунев, експерт по сигурност и борба с корупцията, заместник-министър на вътрешните работи в 3 правителства. "От страна на прокуратурата се прави шоу, че им бил оказван натиск. Трудно може полицията да оказва натиск на прокуратурата. Дори да е имало неправомерен език, със сигурност изглежда да се преувеличава от прокуратурата. Прокуратурата винаги може да стъпи на врата на полицията. От МВР получаваме анонси, че заради едно отказано процесуално действие цялото дело се разпада, което, ако е така, не си вършат както трябва работата и не са намерили други доказателства, а чакат един човек да им разкаже", обясни той.

Гунев прогнозира, че "докато не бъде отстранен Иван Гешев, тази война (между МВР и прокуратурата – б.р.) ще е непродуктивна и няма да води до ефективна борба с корупцията": "МВР и прокуратурата ще правят някакви действия, но присъди едва ли ще видим скоро. … Борбата с корупцията със сигурност не може да стане по начина, по който ни се обещава, докато не се постигне някакъв баланс и примирие между двете институции".

Според него борбата с престъпността не е спряла: "Там, където няма засегнат политически интерес, борбата с престъпността върви".