Автомагистрали в България - брой 26 (1250)

„Автомагистрали“ скрила три договора от Сметната палата, един е сключен с разследвана за пране на пари фирма

Бившето ръководство на „Автомагистрали“ е пропуснало да предостави всички сключени договори за изграждането на „Хемус“ на Сметната палата. В списъка с договори, отчетени от дружеството пред проверяващите, отсъстват три контракта за наем на механизация с три различни фирми. Един от липсващите договори е именно с фирмата, разследвана за пране на пари след изтеглени на каса от кухи фирми 53 млн. лв.

Това показа проверка на „Сега“ на база извършения от Сметната палата одит на дружеството и реално сключените договори. „Сега“ получи копия на всички договори след спечелено съдебно дело по Закона за достъп до обществена информация.

И трите договора, отсъстващи от списъка на Сметната палата, са сключени на 22 май, 2020 г. На тази дата са подписани общо 6 договора с три фирми – "АМ Хемус", „Водно строителство-Благоевград“ и „Европейски пътища“. И трите фирми имат по два контракта – за доставка на материали и за наем на механизация, съответно за участъците 4, 5 и 6. Договорите за доставка на материали са с твърда посочена стойност и фигурират в справката на Сметната палата. Договорите за наем на техника обаче незнайно защо не фигурират в изчерпателния списък с договори, публикуван от палатата. Тези договори за наем на техника са рамкови, без посочена крайна цена цена, като крайните плащания е следвало да се определят на базата на реално извършена работа и предложени от фирмата единични цени за наем на техниката. Предвидено е и получаване на неуточнен по размер аванс, който да бъде защитен с банкова гаранция или застрахователна полица.

Не е ясно дали по тези договори има правени плащания и в какъв размер са те. Няма данни по тях да са предоставени застрахователни полици, каквото е изискването при превеждане на аванс. И към трите договора има приложения, в които са посочени единични цени за ползването на техниката.

Фирма „Водно строителство-Благоевград“ и изтеглената по линия на получения от нея аванс сума от 53 млн. лв е в епицентъра на шумно разследване и течаща война между МВР и прокуратурата. „Водно строителство-Благоевград“ е получила аванс по договора си за доставка на материли за учатък 5 в размер на 84,108 млн. лв, като в последствие част от парите са прехвърлени на кухи фирми и изтеглени на каса в присъствието на 43- годишниия Борислав Колев. Колев бе задържан, но засега отказва да свидетелства, а прокуратура и МВР са в състояние на открита война покрай повдигнатото срещу него обвинение. В неделя от Софийска градска прокуратура обвиниха шефа на ГДБОП Калин Стоянов в оказан натиск за допускане на отстъпки срещу евентуално съгласие за даване на показания.

Стоянов отхвърли обвиненията, а вътрешният министър Бойко Рашков упрекна прокуратурата, че преекспонира чисто професионални разговори каква да е тактиката спрямо свидетел с цел да прикрие бездействието си по случая.