"Демократична България"

Проверяват нерегламентирано горене на отпадъци в София

Общо 279 броя проверки на обекти замърсители на атмосферния въздух в периода от 1 до 10 декември са извършени от Столичен инспекторат. Проверени са 222 броя строителни обекти за замърсяване от строителство на публично-общински площи, съобщават от инспектората.

За установени нередности са съставени 36 акта, от които 22 са на технически ръководители на обекти и 14 на юридически лица. Освен тях са били изпратени покани на още 18 фирми за съставяне на актове. За същия период са направени 57 проверки като текущ и последващ контрол в автосервизи, пунктове за смяна на масла, цехове за мебели и др.,както и в частни имоти за начина на отопление,както и недопускане на нерегламентирано изгаряне на отпадъци на открито. Случаите, при които е наложена санкция са единични. Седем физически лица са били глобени за нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

Проверките са извършвани в районите „Студентски“, „Витоша“, „Слатина“, „Красна поляна“, „Триадица“, „Лозенец“, „Панчарево“, „Илинден“ и др. В район „Панчарево“ днес и вчера общо са съставени 14 акта за замърсяване на улични платна от непочистена ходова част на тежкотоварни камиони, излизащи от строежи. Нарушенията са установени в село Кривина и с. Бистрица.

Следи се с какво се отопляват обектите, дали се изгарят нерегламентирано отпадъци, както и дали се събират разделно, обясни  за БНР Татяна Асенова от Столичния инспекторат: "Проверяваме дърводелски работилници, цехове за мебели, тапицерски ателиета, проверяваме автосервизи, пунктове за смяна на гуми. За физически лица глобата за нерегламентирано изгаряне на отпадъци е от 1400 до 4000 лева.За юридически лица може да достигне в размер до 10 хиляди лева", уточни тя.