съд стара загора

Чуждите „къртици“ в „Арсенал“ остават в ареста

Окръжен съд – Стара Загора потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ на тримата чуждестранни граждани, работили на отговорни длъжности в завод „Арсенал“ и задържани за изнасяне на изделия и документация от казанлъшката оръжейна, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Искането за изменението на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека е направено от защитата на тримата. В днешното заседание Окръжна прокуратура-Стара Загора е настоявала тя да не бъде променяна, което е възприето и от Окръжен съд-Стара Загора.

По неофициална информация двамата литовски и един руски граждани са семейство. Единият от тях е международно известен учен с разработки в областта на кумулативните боеприпаси.

Спрямо  С.З., гражданин на Руската федерация, В.З., и О.Г., литовски граждани, са повдигнати пет обвинения. Първото е за това, че в съучастие са копирали компютърни данни – конструктивни и технологични разработки и документи на изделия на „Арсенал“ АД, които са защитена тайна. Спрямо тях са повдигнати и обвинения за кражба на части и вещи от завода и за изтриване на компютърни данни – конструктивни и технологични  разработки и документи за изделия. Четвъртото и петото обвинение са за държане на боеприпаси за огнестрелно оръжие без надлежно разрешение и за това, че без съответния лиценз и разрешение са транспортирали технологии с двойна употреба.

Определението на съда подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд-Пловдив.