Висш съдебен съвет

Съдия Петко Петков: Смяната на главния прокурор е почти невъзможна в настоящия момент

Смяната на главния прокурор е нещо изключително трудно или почти невъзможно към настоящия момент, каза пред БНР съдия Петко Петков. Това по думите му не може да се очаква от настоящия състав на ВСС, върху който Иван Гешев има пълен контрол, но ако има нов състав, това означава „ново раздаване на картите“. Според Петков предишният главен прокурор Сотир Цацаров е прехвърлил на настоящия Иван Гешев „цялото това лоби, всичките тези ресурси, с които разполагаше и г-н Гешев започна да безчинства с летящ старт“.

В предаването „Преди всички“ съдия Петков коментира изтеклия мандат на Съдебния инспекторат. Нито един от последните състави на парламента не задвижи процедура за избор нов главен съдебен инспектор и на състав на инспектората, заради изискването за квалифицирано мнозинство. В своя жалба до Софийския районен съд съдия Петко Петков поставя въпроса (през ВКС за сезиране на Конституционния съд) дали мандатът на главния инспектор може да се удължава изрично или мълчаливо.

Петков е бил санкциониран от Инспектората, когато той вече е бил с просрочен мандат. „Инспекторатът по-скоро се преструва, че кара втори мандат. Техните актове в крайна сметка нямат никакви последствия“, заяви Петков.

Той сравни ситуацията с това заседанията на парламента да продължат и след изтичане на неговия мандат. „Или ако президентът узурпира президентството след като му изтече мандатът и продължи да ходи всеки ден.“

Според Петков може да се говори и за наказателна отговорност на главния съдебен инспектор Теодора Точкова за „действия в кръга на служба, която не заема, а г-жа Точкова извършва такива действия ежедневно“. „През последните пет години г-жа Точкова функционираше главно в услуга на главния прокурор Гешев, на предишния главен прокурор Цацаров, както и на мнозинството от Висшия съдебен съвет. Това вероятно е валидно за голяма част от органите в България, които само фасадно изпълняват функциите си, а всъщност работят в нечия услуга“, подчерта Петко Петков в предаването „Преди всички“.