Темида

Домашен арест за обвинения за прането на пари за строежа на АМ „Хемус“

Днес, 09.12.2021 г., Софийски градски съд (СГС) взе мярка за неотклонение "домашен арест" на 42-годишния Б. К. Той е обвинен в изпиране на пари в особено големи размери и представляващо особено тежък случай – престъпление по НК. Делото е под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура (СГП).

От доказателствата до момента е установено, че Б. К. е участвал в създаването на мрежа от фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от АМ „Хемус“. Обвиняемият набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми. В последствие Б. К. лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили от сметки на дружествата парични суми, които впоследствие предоставяли на Б. К. По този начин с общо 52 деяния в периода от 18.06.2020 г. до 08.09.2021 г. Б. К. получил сума в размер на 53 060 861.00 лева (петдесет и три милиона шестдесет хиляди осемстотин шестдесет и един лева и 00 стотинки).

Съдът сподели доводите на прокуратурата, че от доказателствата по делото обосновано може да се предположи, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност. Съдът прие като адекватна мярка за неотклонение домашния арест.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред Софийски апелативен съд.

Разследването по случая продължава. Наблюдаващите прокурори са дали указания, които предстои да бъдат изпълнени от ГДБОП.