Автомагистрала "Хемус"  дрон

Задържаха перача на източените милиони от магистрала „Хемус“

Задържан е Б.К. (42 г.), който е заподозрян, че е последният по веригата от незаконни схеми за източване на милиони при строителството на магистрала "Хемус". Както преди месец заместник-директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Любомир Николов заяви, липсващите 60 милиона лева, които са били отпуснати за строежа на АМ “Хемус“, накрая стигат до един човек. На свой ред служебният МВР-шеф Бойко Рашков разкри при представяне на схемата за злоупотреби, че над 60 млн. лв. от авансово платените средства за строежа на лот 5 на АМ "Хемус" са преведени на кухи фирми, а след това изтеглени в торби и чанти. От МВР уточниха, че част от средствата са били носени на неизвестен към онзи момент човек.

Б. К. е обвинен за пране на пари, уточниха от прокуратурата. В ГДБОП преди четири дни е било образувано досъдебно производство в условията на неотложност. На база събраните доказателства прокуратурата твърди, че Б.К. е участвал в създаването на мрежа от фирми, като "набирал и мотивирал" различни хора да станат фиктивни управители на тези фирми. След това по сметките им са били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от магистралата. Мъжът придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили пари и му ги давали. Всичко това се случило 52 пъти от 18 юни до 8 септември. Така Б.К. е получил 53 060 861 лева.

Той е задържан с постановление на наблюдаващите прокурори за срок до 72 часа. Предстои обвинението да поиска постоянния му арест от съда.