ГДБОП

ГДБОП неутрализираха ОПГ за подпомагане на нелегално влезли чуждeнци

Проведена е специализирана полицейска операция на територията на градовете София, Хасково и Бургас с участието на служители на ГДБОП и под ръководството на Специализираната прокуратура. В хода й е неутрализирана организирана престъпна група за подпомагане с користна цел на временното пребиваване в страната на нелегално влезли чужди граждани. В хода на разследването било установено, че групата е действала от септември 2020 г. Занимавала се е основно с транспортирането на нелегални мигранти срещу заплащане.

При извършените процесуално – следствени действия на адреси и лични обиски, са намерени и иззети тефтери със записки, телефони и други веществени доказателства. Разпитани са близо 20 свидетели, 11 от които пред съдия.

По искане на прокуратурата Специализираният наказателен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на трима от обвинените, на един взе мярка „домашен арест“ с електронно наблюдение поради необходимост да се грижи за малолетно дете. Определението на Специализирания наказателен съд не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Работата по случая продължава.