военен музей

Оръжеен музей без аналог у нас има в старата столица, достъпът до него обаче е само веднъж годишно

Една от атракциите в старата столица е уникалната сбирка с оръжия, която е на поделение 22060 в Дълга лъка. За съжаление, достъпът за граждани до нея е ограничен, възможен е само в Дните на отворени врати заради това, че доста от образците са действащи.

Сбирката няма аналог в България, защото 90% от всички оръжия, които са изложени, са действащи, участвали в боеве и голяма част от тях са били или са в момента на въоръжение в нашата и в чужди армии. Използва се за учебен център на сержантите и офицерите. Тя е подредена в хронологичен ред от хайдушко време до наши дни от бившия офицер и председател на клуб „Традиция” – Велико Търново, Стефан Стефанов.

Колекцията съдържа над 2000 единици оръжия, сред които са кремъклийка от XIX век, сливенска пушка бойлия, пушката на българските опълченци „Шаспо”. Експозицията разполага и с действащ „Хенри Уинчестър” от XIX век (оръжието на Гойко Митич в индианските филми от 70-години на XX век), картечни пистолети, истински „Томпсън”, популярен сред американските мафиоти, „Валтер ППК“ (използван от Джеймс Бонд), самолетна картечница от Първата световна война, картечницата „Максим“ с герба на Фердинанд, от която царят поръчал само две бройки за България, сочи вестник Борба.

Сред редките екземпляри е и 82-милиметровата автоматична минохвъргачка „Васильок“. Един от най-впечатляващите експонати, може би защото е единствен екземпляр в България, е т. нар. автомат на Ямаков. Конструкторът е българин, чиито родители емигрират в Съветския съюз през 30-те годни на 20-и век. След Втората световна война той се връща в България и е първият началник и създател на родната военна промишленост. През 1964/65 г. създава автомата. Но ръководството на държавата и под натиска на Съветския съюз не позволява друго оръжие освен „Калашников” и Ямаков не го довършва. Въпреки това екземплярът стреля.

Там са изложени и редица трофейни оръжия на наши и чужди ръководители от времето на социализма, като сребърният автомат „Калашников“ на армейски генерал Добри Джуров и гранатомет от Фидел Кастро.