американски съд

Тероризъм и убийство на четирима – обвиненията на тийнейджъра, стрелял в Оксфорд

Обвинения в тероризъм и убийство на четирима души бяха повдигнати на тийнейджъра, открил стрелба във вторник в училище в град Оксфорд, щата Мичиган. Съдът постанови момчето да бъде преместено от центъра за задържане на непълнолетни в окръжния затвор, предаде Асошиейтед прес.

Петнайсетгодишният Итън Кръмбли застана за пръв път пред съда. По данни на прокуратурата властите разполагат с доказателства, че той умишлено е извършил престъплението, в резултат на което загинаха четирима души. "За това има многобройни доказателства – видеокадри, публикации в социалните мрежи и различни дигитални доказателства", заяви обвинението.

Подрастващият е обвинен в тероризъм, предумишлено убийство по четири точки и въоръжено нападение по седем точки. Кръмбли е заплашен от доживотен затвор.

Във вторник той откри стрелба с полуавтоматичен пистолет в училище в американския град Оксфорд. При инцидента загинаха четирима ученици, а седем души бяха ранени, сред тях един учител. Кръмбли беше задържан на местопроизшествието. Той е съден като възрастен, но след стрелбата във вторник беше поставен в център за задържане на непълнолетни.

Причината да бъде повдигнато обвинение и в тероризъм е в това, че щатът Мичиган прилага по-широка законова дефиниция за това какво е тероризъм, отбелязва Асошиейтед прес. За разлика от федералните закони и някои щати със собствено антитерористично законодателство, властите в Мичиган включват в определението за тероризъм не само извършването насилие с цел натиск или отмъщение срещу правителството, но и подобни масови убийства, уточняват медиите.

Това като цяло е нова практика, станала възможна след атентатите от 11 септември. Самото антитерористично законодателство на Мичиган е прието през 2002 г., а за пръв път по него е повдигнато обвинение през 2012 г., когато властите задържат мъж, който стрелял от колата си по около 20 автомобила на междущатска магистрала.