реджеп ердоган

Докато Вашингтон, Лондон и Париж зяпат, тюркският свят се превръща в глобален играч

Този месец в Турция се състоя среща на върха на Тюркския съвет, на която бе утвърдена Концепция за Тюркския свят до 2040 г. Участваха президентите на Турция, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан, а премиерът на Унгария, както и президентът на Туркменистан, се включиха като наблюдатели. Какво предвижда тази концепция?

Според Нора Чолакова, журналистка в дирекция Балкани на БТА, концепцията предвижда активизиране на икономическото сътрудничество, главно чрез увеличаване на стокообмена и взаимните инвестиции. Планира се и създаване на общ пазар, като трябва да се отбележи, че в страните с тюркско население живеят около 300 млн. души. Това са данни на Анадолската агенция.

По време на срещата в Истанбул бе обсъден и проектът за Транскаспийски международен транспортен коридор между тюркските страни и Европа, като идеята за този проект е представено още през 1995 г.

Тревогата на Москва бе породена няколко дни след срещата на Тюркския съюз. Броени дни след нея лидерът на турските националисти Девлет Бахчели, който е председател на Партията на националистическото движение, се е срещнал с турския президент Ердоган.

След срещата не бе направено никакво по-специално изявление, но малко по-късно в акаунта в Twitter на партията на Бахчели, бе качена снимка, на която се вижда, че лидерът на националистите подарява на президента на Турция карта с тюркския свят. Картата включва части от региони в Южна Русия и Сибир, също така части от Балканите, Азербайджан, Казахстан, Киргистан, Узбекистан и други.