проверки кат

Автобус се запали на АМ „Струма“, 45 загинаха, 7 са в Пирогов

На АМ “Струма“, около 31 км е самокатастрофирал автобус, в резултат на инцидента са загинали 45 души. Превозното средство е с регистрация в Северна Македония, се казва още в съобщението на полицията, съобщиха от МВР. Своевременно на място са изпратени екипи на полицията, пожарната и Спешна помощ. В резултат на бързите им действия седем души са транспортирани в болнични заведения за лечение.

Сигналът е подаден малко след 2 часа тази сутрин. Движението е преустановено в двете посоки и се пренасочва през Радомир.

Две са основните версии, по които се работи: човешка грешка и техническа неизправност. Тава стана ясно от брифинг на властите от мястото. Заместник главният прокурор Борислав Сарафов посочи, че информацията е, че 50 пътници са били в този автобус, 7 са оцелели, 45 са загиналите. Двама са били шофьорите. 50 метра от мантинелата на „Струма“ е разкъсана при тежката катастрофата на автобус.

На мястото на инцидента пристигнаха премиерът Стефан Янев и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.  "Автобусът е със северномакедонска регистрация, водачът е северномакедонски гражданин. Автобусът е влязъл през ГКПП "Капитан Андреево" в 21.15 ч. в понеделник, и е пътувал за Северна Македония. Трябвало е да излезе през Гюешево." Това каза по-рано Станимир Станев, директор на ГД "Национална полиция", който е на мястото на инцидента с автобуса. „Има доста хора, които са били деца и непълнолетни, загинали са и две близначета. Оцелели са две жени и петима мъже, настанени са в "Пирогов" без опасност за живота. Автобусът не е изпаднал от магистралата, няма данни за участие на друго превозно средство", каза още Станев. И уточни – 12 деца под 18-годишна възраст са загинали при инцидента.

Шестима от настанените в "Пирогов" са с изгаряния на лицето и на горните дихателни пътища. С изгаряния на ръцете са двама, останалите са с разкъсни рани. Това каза проф. Мая Аргирова, началник на клиниката по изгаряния в "Пирогов". Седмият пострадал е с фрактура на бедрото и е настанен в Травматологията. Хората са в тежка психотравма, загубили са близки, деца. Скачали са от прозорците на автобуса, оттам са и травмите им, допълни Аргирова.

Според първоначална информация причината да не могат да се спасят хората е това, че автобусът се е преобърнал. Временно е ограничено движението в двете посоки на АМ "Струма" в участъка от пътен възел "Даскалово" до пътен възел "Долна Диканя" поради горящия автобус при 30-ти км. Обходният маршрут е от пътен възел "Долна Диканя " – път III-627 – Радомир, и път I-6 до пътен възел "Даскалово", съобщиха от АПИ.

Картината е ужасяваща и не всеки може да издържи на тази картина. Детайли ще се изясняват в хода на разследване. Не е за гледане там. Да не изпадаме в детайли в тези ранни часове. Да го оставим за други часове. Бих казал, че такова нещо не съм виждал досега. Хората са скупчени и на въглен и никой не може да ви каже колко са на брой, нито кои са, трябва да се идентифицират и да се установяват човек по човек. Едва тогава може да се каже колко точно са на брой. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков, който е на мястото на инцидента заедно с премиера Стефан Янев. "Налага се да се предприемат мерки на отклоняване на движението, за да може процесуално-следствените действия да се проведат. Гражданите трябва да имат предвид това. Ще се отклоняват пътуващите, които ще минават през Радомир. В хода на събитията ще се информира своевременно. Такива действия изискват доста време и няма да е за един ден", посочи Рашков.

"Това е една трагедия, която ни разтърси и постави изисквания пред България да реагира много бързо и да направи възможното – най-напред да разследва този инцидент и какво е довело до смъртта на 46 човека и какви грижи могат да се положат за оцелелите.", коментира служебният премиер Стефан Янев.

Към този момент единствено можем да кажем, че имаме огромна трагедия и изказвам съчувствие и съболезнования към близките на загиналите. "Дано от този инцидент извлечем нужните поуки и да не допускаме такива трагедии", посочи още премиерът.

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов посочи, че имат информация, че 50 пътници са били в този автобус, 7 са оцелели, 45 са загиналите. Двама са били шофьорите. "Пътуват биолози, които ще вземат ДНК материал, за да идентифицират самоличността на всички жертви. Началната информация, която имаме, е че нямаме български граждани. Има две основни версии: Човешка грешка, а другото е внезапна техническа неизправност, което е довело до катастрофата", коментира Сарафов.

Прави се оглед дали е имало спирачен път. По думите му такова произшествие с такива мащаби не е имало. Автобусите са били общо 4, пътували са от Истанбул към Северна Македония. Половин час преди инцидента пътниците и шофьора са почивали на бензиностанция на изхода от София.

Запалването е възможно да се е получило от допира с мантинелата, след искра. Има версии и с изтичане на гориво, заспиване, също  са сред възможните сценарий.

В момента всички приети в Пирогов са контактни, в стабилно състояние и без опасност за живота, съобщиха от болницата. Шестима са с изгаряния, а един пациент е с травма на крака. След преглед и оценка на състоянието им са настанени за проследяване в болницата.

Оцелелите, които са настанени в „Пирогов“, се разпитват.