рибари

Фирма от Царево съди ВиК за 11 000 лева заради прекратен договор

Рибопреработвателното предприятие „Лимнос“ от Царево съди дружеството ВиК за около 11 000 лв. Мотивът им е, че държавното дружество прекратява едностранно договора си с тях, за обработка на отпадъчните води, през миналата година.

През юни 2020 г. от ВиК-Бургас информират собственика на фирмата, че едностранно прекратяват договора си с него. В писмото, подписано от изпълнителния директор на ВиК Ганчо Тенев, е записано единствено „поради подадени сигнали за извършено нарушение за нерегламентирано изливане на отпадъчни води“. Извършените в последствие проверки от страна на РИОСВ – Бургас не показват подобни действия. ВиК не подписва нов договор, въпреки че близо 10 години работи с царевската фирма, сочи БНР.

Така се стига до гражданско дело, в което от „Лимнос“ претендират за нанесените им загуби. Частните компании, с които се принуждават да работят, са в Бургас, не в Царево и разходите им за тази дейност се увеличават многократно. Изготвената съдебно–икономическа експертиза показва около 13 000 лв., но жалбоподателите поясняват, че сумата е по-малко, защото те претендират само за разликата в сумите, които им взимат частните фирми и тази, което би им взело държавното дружество.

От третата страна по делото, застрахователна компания, поискаха вещото лице да направи справка и дали ДДС по платените вече фактури, не е възстановен. Именно от това дружество поискаха и информация от МОСВ дали на фирма „Лимнос“ не са съставяни актове за замърсяване. Тезата, която и те, и ВиК ще искат да докажат е, че реално нерегламентирано изливане на води е имало и затова правомерно е прекратен договорът. От водното дружество ще призоват и двама свидетели, които ще говорят в тази посока. Бяха изискани и жалбите и сигналите, постъпили в Община Царево.

Свидетели ще има и от страна на жалбоподателя. Районният съд допусна разпит на трима души. Магистратите отказаха искането на застрахователната компания частните фирми, които са приемали отпадъчните води след ВиК, да предоставят анализ на въпросните води. Съдът бе категоричен, че това няма връзка с конкретното дело.

Не беше успешен и опитът на адвоката, обслужващ застрахователя, да се отстранят журналистите от залата, позовавайки се на противоепидимични мерки.

Делото беше отложено и процесът ще продължи на 10 януари догодина.