белезници

Задържаха за подкуп мъж, подпомагал сирийски мигранти

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем по бързо производство Г. Ц., на 48 г., за това, че на 21 ноември тази година, на автомагистрала „Тракия“, в участъка край с. Цалапица, обл. Пловдив, е дал като подкуп сумата от 400 лева на двама полицейски служители от сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Пловдив, за да не извършат действия по служба – проверка на автомобила, в който превозвал мигранти – престъпление по Наказателния кодекс.

Г. Ц. е обвинен и за това, че на същата дата и място, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно е подпомогнал трима граждани на Сирия да пребивават и да преминават незаконно през страната, като използвал за това моторно превозно средство – престъпление по НК.

На 21 ноември 2021 г,. на автомагистрала „Тракия“, край с. Цалапица, полицейски служители спрели за проверка лек автомобил „Мерцедес“, управляван от Г.Ц. Те поискали документите му, при което водачът излязъл от автомобила, за да им ги даде. Г.Ц. поставил документите на багажника на полицейската кола и между тях сложил 400 лева, за да не му бъде извършена проверка.

Служителите на МВР не взели парите и незабавно уведомили дежурния разследващ полицай. Г.Ц. е бил задържан. При извършена проверка в багажното отделение на лекия автомобил „Мерцедес“ са били открити трима чужденци без документи за самоличност. Установено е, че те са граждани на Сирия – двама от тях младежи на 16 г. и момче на 12 г. Пътували в посока към гр. София. Настанени са в Миграционен център.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив.   

Наказанието, предвидено от закона по първото повдигнато обвинение е до 10 г. лишаване от свобода и глоба до 15 000 лева, а по второто – лишаване от свобода от 1 до 6 г. и глоба от 5 000 до 20 000 лева.

Действията по разследването продължават.