Музей за съвременно изкуство Велислав Минеков

Велислав Минеков: Свидетел съм на корупция и законна корупция

За 6 месеца видяхме абсолютно отсъствие в последните 12 години на ясна политика по отношение на националната култура, заяви министърът на културата Велислав Минеков. Неясно финансиране, политическо субсидиране, раздаване на средства по партиен начин, раздаване на средства в медии, което е подкупване.

За съжаление много щети има по паметници на културата. Внесли сме сигнали в прокуратурата да се намерят извършителите на тези сериозни престъпления, чакаме отговори и се надяваме да ги получим скоро. Това заяви министърът на културата проф. Велислав Минеков.

"Много сериозна акция имаше за спасяване на гробницата на Краново, възможно е да получим средства от чужбина за възстановяване на гробницата. Имахме разговор на високо ниво по отношение на щетата на остров Свети Кирик и Юлита. Имаме подадена ръка от Франция и ЮНЕСКО във връзка със спасяването на острова заради съществуващата разруха заради мечтите да се управлява по престъпен начин", посочи той.

"Свидетел съм на корупция и законна корупция, на безпринципно раздаване на 33 млн. лева през Фонд „Култура“. Никой следващ министър няма да може да заобиколи изискванията, които ще бъдат поставени от нас. През годините бюджета на Министерството на културата е нищожен и мизерен, много служители са били съгласни с тази мизерия. Нашето искане да се вдигне бюджета с още 49% – това не се е случвало.

Проведохме разговори с общини, общности, с партии, за непрекъснато покачване на бюджета със стъпка от 0,5% от БВП", посочи той.