полиция

Акции на полицията срещу търговията с гласове

В хода на полицейските действия за превенция и противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите, служители на РУ-Видин предприели множество проверки на територията на с. Арчар, общ. Димово. Униформените съставили шест протокола за предупреждение по чл. 65 от ЗМВР.

В условията на неотложност криминалисти извършили претърсване в два частни имота. На единия адрес установили и иззели списъци с имена на хора и изписани числа срещу тях. Двама местни жители – на 29 и 53 г., били задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа и приведени в ареста.

Работата на разследващите продължава. По описа на районното управление са образувани две досъдебни производства по чл.167, ал.3 от Наказателния кодекс.

Мащабната акция е проведена вчера  на територията на област Плевен от служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност", отдел "Разследване", сектор Базова научно-техническа лаборатория при ОДМВР – Плевен и техни колеги от РУ – Долна Митрополия. Действията са осъществени под надзора на наблюдаващ прокурор при РП – Плевен.

В рамките на процесуално-следствените действия на 5 адреса в областния град и в село Комарево, община Долна Митрополия са открити списъци с адреси на лица от селото и град Плевен. В имота на 56-годишен в село Комарево са намерени и иззети два стъклени буркана със суха зелена тревиста маса с луковици с характеристика на растение от рода на конопа, няколко хиляди лева, газов револвер с 6 боеприпаса, без документи за произход.

Със заповед за задържане за срок до 24 часа по ЗМВР са задържани трима  –  на 56, 37 и 53 години. Съставени са протоколи за предупреждение по реда на чл. 65, ал.2 от ЗМВР във връзка с разпоредбите на чл. 167, ал.2 от Наказателния кодекс. Назначени са физико-химична експертиза на иззетите наркотици, както и балистични експертизи на оръжието и боеприпасите. Предстои и санкция по линия на контрол на общоопасните средства. 

Полицейските действия на територията на областта продължат и през днешния ден.

След придобита оперативна информация полицейски екипи извършват проверки на територията на село Градец.  Вчера и днес са проверени 4 търговски обекта,  бензиностанция и 2 частни адреса. Иззети са тетрадки с имена и парични суми, касови бонове за плащане на горива на вересия. Вчера криминалисти на РУ -Котел са установили случай на търговия с вот в село Кипилово.  Установен е продавача – жена на 32 години от същото село, и лицата, получили парични средства да гласуват за определена партия. Разпитани са 7 свидетели. Част от лицата са върнали парите. По случая е образувано досъдебно производство.

От началото на месеца в община Котел са проведени 12 специализирани операции по противодействие на престъпленията срещу политическите права на гражданите, 6 от тях са в село Градец.

Съставени са 28 протокола за предупреждение.

Операцията по противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, е реализирана през вчерашния ден. В хода на действията, след анализ на постъпила информация, в условията на неотложност са извършени претърсвания в частен имот и моторно-превозно средство, ползвани от 46-годишен мъж. Намерени и иззети са списъци с имена на лица, като срещу всяко име били изписани числа и  изчисления чрез умножение по 50 като суми. От жилището е иззета и сумата от 7000 лева (банкноти с номинал 50 лева).

Мъжът е задържан за срок от 24 часа. Образувано е  досъдебно производство за престъпление против политическите права на гражданите. Уведомена Районна прокуратура – Ямбол.