сгс

Задържаха за срок до 72 часа В. В. – кандидат за депутат

Обвиняемият В.В., който беше регистриран като кандидат за народен представител в изборите за народни представители на 14.11.2021 г., се яви днес в Софийска градска прокуратура (СГП), за да му бъде предявено повдигнатото обвинение и да бъде разпитан в качеството на обвиняем, както и да бъде запознат с определената му мярка за процесуална принуда.

След проведено разследване и въз основа на събраните доказателства главният прокурор на Република България внесе в Централната избирателна комисия (ЦИК) мотивирано искане за привличане като обвиняем и за задържане на В.В. След решение на ЦИК наблюдаващият прокурор в СГП състави постановление за привличане на В.В. като обвиняем за престъпления по НК и постанови задържането му за срок до 72 часа.

Досъдебното производство по случая е образувано на 4 ноември 2021 г. След събиране на всички необходими доказателства е установено, че на 04.11.2021 г. в гр. Сливен В.В. без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП) е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества от рода на конопа с общо тегло 1611.03 грама и на обща стойност 9666.18 лева и е отглеждал общо 23 броя растения от рода на конопа в нарушение на установените в ЗКНВП правила.

Наблюдаващият прокурор в СГП предяви постановлението за привличане в качеството на обвиняем на В.В. в присъствието на служебно назначен защитник, като им даде възможност да се запознаят с пълното му съдържание.

При разпита обвиняемият се е възползвал от правото си да не дава обяснения.