Човек с белезници

В Пловдив привлякоха като обвиняем и задържаха служител на ДАНС

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем Б.Х., на 49 г., за това, че през септември 2021 г., на територията на област Пловдив, в качеството си на длъжностно лице – служител на ТД на ДАНС –  Пловдив, е поискал и получил дар, който не му се следва – парична сума в размер на 1500 лева, а през месец октомври 2021 г., на територията на област Пловдив, е поискал дар – парична сума в размер на 1000 лева, и на 11 ноември 2021 г., в Пловдив, е получил дар – парична сума в размер на 750 лева, който не му се следва, за да не извърши действия по служба.

Общата сума на неправомерно получените средства възлиза на 2250 лева.  Престъплението е квалифицирано по чл. 301, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Служителят на ТД на ДАН – Пловдив, е работил по направление „Земеделие“. Той извършвал проверки по повод постъпващи информации за неправомерно получаване на средства от ДФ „Земеделие“ от земеделски производители в областта.

Б.Х. провел няколко срещи с фермер, по време на които поискал и получил посочените по-горе парични средства, за да не извършва проверовъчни действия към него и да ги насочи към други обекти.

Б.Х. е бил задържан при съвместна акция на Окръжна прокуратура – Пловдив и Дирекция „Вътрешна сигурност“на ДАНС при получаването на втората парична сума.

По делото са извършени множество действия по разследването, вкл. обиски, претърсвания и изземвания, разпити на свидетели и др.

Обвиняемият Б.Х. е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои да бъде направена преценка за внасяне в съда на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.  

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в извършване на което Б.Х. е обвинен, е лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.