Любомир Аламанов

За машините, истериите и фалшивите новини

Lubomir Alamanov във Фейсбук

За машините, истериите и фалшивите новини

Един призрак броди из България. Призракът на машинната истерия. Ударни групи партийни активист обикалят складове и офиси и току намират машини, USB-памети, и всякакви други технически чудесийки. И истерично възбудено дават пресконференция след пресконференция как можело вота да бъде опорочен.

А/ Примерът, с който стартираха анти-машинната истерия, е изумително манипулативен. Някой си избирател можел да поиска карта, а потенциално силно глуповата секционна комисия да му даде и този избирател да гласува втори път. Не знам дали разбирате колко тъпо е всичко това. Все едно в стария (хартиен) модел, избирателят да си пусне бюлетината, а след това да отиде при комисията и да поиска нови бюлетини, защото бил сбъркал. Кой ще му даде? Чуват ли се тези какво говорят?

Да се твърди, че допълнителни празни машини ще изкривят вота е толкова смешно, колкото и да се твърди, че допълнителен празен банкомат ще изпрати милиарди на строителни фирми. Ако трябва да се правят аналогии, това е все едно в стария (хартиен) формат на изборите, да се направи истерия, че са намерили стотици пластмасови кутии и те ще изкривят броя на бюлетините. Все едно да се направи истерия, че са намерили хиляди химикалки, с които може да се подправят бюлетините.

Б/ Да се намерят няколко хиляди USB-памети и да се спекулира, че са приготвени за фалшификация на изборите, е смешно. Все едно да се спекулира, че са подготвени за банкови обири. Ако в ГЕРБ не са виждали USB-та и не знаят как се използват, разбирам защо сме в това положение с въвеждането на електронното управление. Само нашият офис поръча оня ден хиляда USB-та за коледни подаръци. В 21-и век сме, това е нормален консуматив.

В/ Най-смешното е как се използва похвата да се задават многозначителни въпроси. Точно както измамниците с теориите на конспирациите питат: „Ама приликата между пирамидите в Египет и Перу не са ли доказателство за идването на извънземни?“ И нормалният човек трябва да дава „доказателство за несъществуване“. Което е отречено от науката, логиката и цялото развитие на западната цивилизация.

Да се твърди, че празна техника, без софтуер, без кодове, без карти, без нищо, ще застрашат вота, е като да се хвърли съмнение върху чиновете в секционните комисии, че може да окажат въздействие.

Истерията на тези партийни дейци за машините е толкова извън нормалните рамки на разума, че граничи с истерията „не искаме тестове, ще откраднат ДНКто на децата“. Това е точно като истерията за „норвежки влакове на границата, които крадат децата ни“. Или като типична анти-ваксърска измама. „Слагат ваксини с изтекъл срок на годност“, нали помните?

Кое е следващото? Нещо като:

„Шок! Бомба! Намерени са захранващи кабели, явно се готви подмяна на вота!“

или

„Шок! Намерени са хиляди разклонители, явно ще отклоняват вота!“

или

„Измама! Има ток в секционните комисии, явно се готви подмяна на вота с помощта на ток!“

Тотален разпад на обществото. Недоверие в техника. Недоверие в науката. Недоверие в човека до теб. Това искат да внушат тези партийни дейци. Не ги интересува нищо. Искат само да се възползват от страховете на хората, за да вземат някой глас в повече. Без да се интересуват, че разкъсват обществото ни, че влудяват хората, че побъркват и насъскват едни групи срещу други. Докато уж се правят, че са за обединение.

Срамно е.

И тези хора ще искат да въвеждат електронно управление, ама сериозно ли?

Единствено не разбирам защо медиите им се връзват. И защо национални телевизии дават трибуна на откровени манипулации. Ако някой каже, че е видял извънземни и те ще изкривят вота, и това ли ще се пусне безкритично? Надявам се да доживея да видя национална телевизия да пуска подобни изказвания с надпис „няма потвърждение за тези думи, може да са измислица“. Ама като гледам…

Далеч съм от мисълта, че тези партийни активисти не знаят каква е истината. Знаят много добре. При един от анти-технологичните монолози се видяха хора, отговарящи за електронно управление, Комисия по иновации и т.н. Те би трябвало да знаят какво може една страховита и опасна USB-памет. Щом знаят, остава само една възможност. Целенасочена манипулация. Само и само да отвлекат вниманието на обществото. И да не дадат отговори къде са милиардите. Мятат обществото в конспиративни теории, разкъсват го на групи, разделят го, само за някой глас в повече…

Срамно!

На изборите в неделя помислете за кого ще гласувате. Дали за измамници, които пак ще изгонят децата и ще приберат милиардите. Или за някаква промяна на модела. От вас зависи.

Спокоен ден!