осемте джуджета

ГДБОП разпита Петьо Еврото за „Осемте джуджета“

Бившият ръководител на столичното следствие Петьо Петров за пръв път от години се появи на публично място, за да бъде разпитан. Той отказа да говори пред чакащите го журналисти. Петьо Петров, познат с прякора си Еврото, беше разпитан в петък в Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) в МВР. Това стана във връзка със случая, добил популярност като „Осемте джуджета“, съобщи Свободна Европа.

Става въпрос за твърденията на асансьорния производител Илия Златанов, че е станал жертва на схема за присвояване на бизнес и имущество, осъществена от Петров със съдействието на бившия ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров и други обвинители.

Златанов разказа за тази история в разследването на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ (АКФ), публикувано миналата година. Тогава Софийската градска прокуратура образува проверка по случая, по която близо година и половина по-късно няма публично обявени резултати.

Според твърденията на потърпевшия бизнесмен схемата е била реализирана и с помощта на МВР и охранителната фирма „Делта гард“, чийто лиценз беше отнет наскоро. Заради новопоявили се данни за връзки на бившия вътрешен министър и кандидат-депутат от ГЕРБ Младен Маринов с доскорошните съсобственици на „Делта гард“ Димитър Спасов-Каратиста и Марин Русев преди няколко дни в ГДБОП започна друга проверка.

В тази връзка Петьо Петров се яви на разпит в службата в петък. След около два часа престой в сградата на дирекцията, бившият следовател излезе, но отказа да говори пред чакащите го журналисти. Помолен да коментира твърденията на Златанов, той отговори риторично: „Следствена тайна чули ли сте?“
Преди ден в ГДБОП беше призована и неговата съпруга Любена Петрова, за която Илия Златанов твърди, че е имала активна роля в схемата „Осемте джуджета“. Тя обаче така и не дойде в службата. В четвъртък там бяха призовани още Младен Маринов и дъщеря му Силвия Маринова, но също не се появиха.

Именно дъщерята на ексминистъра през 2020 г. е закупила пикап „Тойота Тундра“, за който Златанов твърди, че е част от присвоеното му имущество. Въпросният автомобил е бил обект на спор между бизнесмена и сина му Явор Златанов и в крайна сметка е приписан заедно с още 20 коли и други активи на името на бившия боксьор Кристиян Христов.

Това е човекът, на когото Илия Златанов твърди, че е прехвърлил и своите дружествени дялове от групата си от фирми „Изамет“, защото е бил изнудван, че в противен случай синът му няма да получи животоспасяващо лечение. В онзи момент Явор Златанов се е намирал в ареста с остра бъбречна недостатъчност. В тази връзка бащата и синът разказаха пред АКФ, че са били принудени да прехвърлят на Христов различни свои активи под натиска на Петьо и Любена Петрови.

По този повод преди ден служебният правосъден министър Иван Демерджиев обяви, че предлага на Висшия съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарни производства на трима обвинители от спецпрокуратурата. В петък той уточни в интервю за два сайта, че министерството е установило нарушения именно заради извършването на „редица разпоредителни сделки“ с участието на Явор Златанов.

Демерджиев разказа, че още през юли тази година правосъдното министерство е изпратило на прокуратурата доклад за това как Златанов е бил извеждан от следствения арест и със знанието на Димитър Франтишек Петров е трябвало да прехвърли свое имущество непосредствено преди да бъде включен на хемодиализа.

По думите на министъра държавното обвинение обаче не е реагирало по никакъв начин на този доклад.