Веселин Тодоров

Шефът на „Сиела Норма“ е привикан на разпит в МВР

Шефът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров беше повикан в МВР при служебния министър Бойко Рашков. Той е поискал информация за това какво е състоянието на резервните машини за изборите, съобщи БНТ. По-рано стана ясно, че вътрешният министър Бойко Рашков е разпоредил спешна проверка, която да изясни в детайли въпроса с новопоявилите се машини на "Сиела Норма".

Срокът на проверката е краят на днешния ден. След приключването ѝ обществото ще бъде уведомено за резултатите, уточняват от МВР.

Тодоров отрече да има нови внесени 199 машини и нарече новината фалшива. Той обясни, че това са онези 150 машини открити в склад на летището отпреди два дни, плюс още техни машини. Според него няма разнопосочност в информацията и винаги е казвал, че поддържат резервни машини пропорционално спрямо броя а изборните машини. При 12 000, трябват 400. Това е практика на добрите компании.

По повод твърденията, че повредени машини ще се подменят в изборния ден, Тодоров ги определи като спекулация. Каза, че това ще става само преди изборите или след първия тур, ако дефектират машини.

Снощи в ЦИК е получено ново писмо от фирмата "Сиела Норма" именно за тези машини, а от ЦИК са сигнализирали ДАНС и МВР. Днес говорителят на комисията Цветозар Томов заяви пред БНР, че Централната избирателна комисия не е дала и няма да даде разрешение допълнителни машини за гласуване, доставени извън обществените поръчки, да се ползват на изборите в неделя, дори под формата на резервни части.