съмнения за срутване на участък от "Хемус"

DW: Голата истина или цялата истина: Кой прибра милионите за „Хемус“?

Строителството на магистрала "Хемус" може да създаде сериозни проблеми за бивши управляващи от ГЕРБ начело с лидера Бойко Борисов. Но за тази цел българската прокуратура трябва да си свърши работата, разследвайки как с общо 73 транзакции са изтеглени близо 57 милиона лева кеш в периода 18 юни 2020 г. – 23 юли 2021 година, уточнява Дойче веле.

Парите от държавния бюджет са аванси, преведени по договори, сключени от държавната фирма “Автомагистрали” за “Хемус” по процедурата “ин хаус”. За всички транзакции Интернешънъл Асет Банк, където са били осъществени тегленията на пари, е известила Държавната агенция за Национална сигурност (ДАНС), а за три от тях е докладвала, че има съмнения за пране на пари, научи Дойче Веле от източник, предоставил информация от доклада по случая.

Когато банка докладва съмнения за пране на пари, ДАНС, респективно дирекция “Финансово разузнаване”, може да спре всяка сделка. Но тъй като това не се е случило, транзакциите са реализирани, обясни източникът. Тегленията на пари са осъществени от пет фирми, клиенти на Интернешънъл Асет Банк, две от тях – отскоро.

До 26 май т. г. председател на ДАНС беше Димитър Георгиев, който беше освободен и на негово място, по предложение на служебния кабинет, беше назначен Пламен Тончев, ръководел дотогава звеното на Агенцията във Враца. Последните тегления на пари кеш за магистрала “Хемус” са извършени по негово време – за 13 милиона лева, от края на май до 23 юли. Дойче Веле се свърза с Димитър Георгиев, който заяви, че е освободен преди 6 месеца и не си спомня. “Нищо не мога да ви кажа. Това са информационни системи, файлове в Агенцията, където не работя от 6 месеца”, отговори той на въпрос за трите транзакции, за които банката е съобщила на ДАНС за съмнения относно пране на пари.

По БНР Атанас Чобанов, главен редактор на разследващия сайт BIRD.bg разкри, че фирми, изтеглили в брой милиони, предназначени за “Хемус”, са регистрирани в Северозапада – Лом, Мездра, Монтана. “Едното лице от Лом има кариера преди години като местен политик, тъй като е бил водач на листа за общински съветници от “Евророма”. Другият, който е от Мездра, е бил председател на младежката структура на ДПС в града, а по роднинска линия е свързан с партията на един предприемач, бивш прокурор – Тома Томов”, каза Чобанов в предаването “Нещо повече” тази седмица. Журналистът коментира, че прокуратурата няма воля да проведе разследване, а би могла да вдигне банковата тайна и да установи много неща: „Да бъдат наредени специални разузнавателни средства, да бъдат проследени трафичните данни на тези лица, за да се види с кого са се срещали“.

В пост в социалните мрежи от BIRD съобщиха още, че арести на МВР от началото на ноември са “свързани с ДДС схеми на друг строител на “Хемус” – “Грома Холд”, известна допреди три години като “Агромах”. Това е същата фирма, в чиито офиси бяха открити милиони евро кеш преди години”. Според източника на ДВ и тази фирма е теглила средства от Интернешънъл Асет Банк, също и “Водно строителство-Благоевград”.

Един от задържаните за 24 часа при арестите за ”Хемус” беше и мажоритарният акционер във “Водно строителство-Благоевград” и управител на „Грома Холд“ Виктор Велев. Това е една от фирмите, които са сред получателите на големи аванси за магистрала „Хемус“ – над 84 милиона лева, с договор, в който неустойката е била 100 000 лева при неизпълнение на възложените дейности. По повод арестите и съобщенията на МВР от “Водно стопанство-Благоевград” излязоха с официална позиция, в която отрекоха като “неверни и манипулативни” изнесените данни. От дружеството заявиха, че оказват пълно съдействие на органите на реда в хода на извършваните проверки и “ако тази политическа репресия продължи, ще потърсят правата си пред български и европейски институции”.

Изданието “Сега” пък разкри нови скандални факти, свързани с “Хемус”, благодарение на договорите за магистралата, които получи, след като спечели дело по Закона за достъп до обществена информация със съдействието на Програма „Достъп до информация“. Оказа се, че твърденията на Бойко Борисов и представители на ГЕРБ, че няма проблем с авансовите плащания за магистралата, защото по тях има издадени банкови гаранции, се разминават с договорите. Раздадените стотици милиони левове аванси на определени фирми не са защитени с банкови гаранции, а чрез застрахователни полици.

Полза от това имат частните фирми, получили средствата, но рискът е, ако държавата реши да си поиска милионите от застрахователите. Те се оказват двама – „ОЗК Застраховане“ и „ЗАД ДаллБогг: Живот и здраве”, което, според “Сега”, създава риск в хипотеза на разтрогване на договорите и обратно претендиране на дадените аванси. Това би означавало, че двете застрахователни дружества ще трябва да изплатят огромни суми.

Държавният интерес би бил защитен, ако имаше банкови гаранции. Това би задължило всяка банка да плати при поискване сума до размера на гаранцията, обясниха за Дойче Веле финансисти. Гаранциите се предоставят срещу съответни обезпечения, като средствата по гаранцията заедно с такси за ангажимент за срока на валидността ѝ се депозират в специална банкова сметка. За някои от фирмите, замесени в строителството на “Тракия” и определени като “кухи” от МВР, блокирането на такива големи суми би било непосилно – дори и да са сигурни, че гаранцията никога няма да бъде поискана от държавата в лицето на “Автомагистрали”.

Когато около “Хемус” започна да ври и кипи, изведнъж се появиха нови снимки с изображения на Борисов – пак спящ, пак увит в чаршаф, пак с пистолет, пак с отворено чекмедже с пачки от по 500 евро. Голата истина обаче не е в спалнята на един бивш премиер. Закопана е в банкови сметки и договори за “Хемус” и прокуратурата е длъжна да я покаже – гола.