европарламент ЕП страсбург

Евродепутатът Клеър Дейли: Имам доклад, който показва огромни нарушения в България

Съдебният надзор, наложен на България от Брюксел при присъединяването на страната към Европейския съюз, не е изпълнил целите си, а съдебната система се нуждае от реформи. Това са част от заключенията в изследване, поръчано от евродепутата от крайната левица Клеър Дейли, предаде bTV.

Клеър Дейли е сред най-критичните гласове в Европарламента. През последните години много пъти обвинява Брюксел, че не прави достатъчно за корупцията и върховенството на закона в България.

На въпрос защо е избрала България, а не друга източноевропейска държава тя казва: „Не знам дали аз съм избрала България, или тя мен. Всички мислеха, че влизането в ЕС е възможност, но в действителност елитът бръкна в джоба на хората. Европейски фондове бяха използвани неправомерно, вместо за развитието на по-добро общество.“

Според доклада в България няма осъдени политици от високо ниво, а европейските финансови средства „укрепват взаимовръзките между държавата и мафията.“ „Докладът е преди всичко критичен към ЕК, която не прилага добре и постоянно механизма за върховенството на закона. Докладът ни казва, че има огромни нарушения. Моята работа е да държа ЕК отговорна. А аз мисля, че тя не прави достатъчно, за да защитава основните права на българските граждани“, обяснява Дейли.

Докладът вижда проблем в липсата на контрол над главния прокурор и в системата за назначения във ВСС, казва още Клеър Дейли. „Очите на ЕС са вперени в България. Със сигурност не колкото трябва, но повече отпреди.“