съд стара загора

Съдът задържа обвиняем за кражба на кабели от локомотиви

По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Й.С., на 22 г. Той е привлечен като обвиняем за това, че в периода от 28.09.2021 г. до 06.10.2021 г., в Стара Загора, в съучастие с Р.А., като извършител и при условията на продължавано престъпление, чрез използване на техническо средство, отнел чужди движими вещи – кабели от владението на „БДЖ – Товарни превози“ ЕООД, без съгласие на материално отговорното лице, с намерение противозаконно да ги присвои.

Кражбата представлява опасен рецидив. Престъплението е квалифицирано по чл.196, ал.1 вр. чл. 195 ал.1 вр. чл.194, ал.1 вр. чл.29 вр. чл. 20 вр. чл.26 от Наказателния кодекс.

Отнетите кабели били част от локомотивите на влаковете, с които се извършват товарни превози. В периода от 28.09.2021 г. до 06.10.2021 г., обвиняемият Й.С. няколко пъти ходил до мястото и рязал с техническо средство кабели.

Й.С. е осъждан за кражби, което обосновава наличието на реалната опасност да се укрие или да извърши и друго престъпление. Той е задържан за срок от 72 часа с оглед внасяне на искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Съдът уважи искането на Районна прокуратура-Стара Загора и прие, че се касае за висока степен на обществена опасност на престъплението и на извършителя му.

Определението на съда подлежи на обжалване.