Тръмп

Тръмп съди комисията, която разследва размириците в Капитолия от 6 януари

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заведе дело срещу комисията към американския Конгрес, разследваща размириците в Капитолия от 6 януари, предаде Ройтерс. В иска, внесен в Окръжния съд на окръг Колумбия, се твърди, че документите на бившата администрация на Тръмп, до които комисията иска достъп, влизат в обхвата на т. нар. президентска привилегия – правна доктрина която защитава поверителността на някои от документите на Белия дом.

Така президентът има прерогатива да не разкрива някои информации пред Конгреса и съдилищата. Белият дом каза, че приемникът на Тръмп, Джо Байдън, няма да забрани на Националния архив да предаде документите, които комисията изисква, отбеляза ДПА.

Искането на комисията да получи документите е "незаконно" и "неоснователно", като целта е да се окаже "тормоз" над Тръмп и високопоставени членове на бившата му администрация, се казва в иска.

Тръмп е обвиняван, че е подтикнал привържениците си да нахлуят в сградата на Конгреса във Вашингтон на 6 януари. Размириците избухнаха, след като Тръмп изказа неоснователното си твърдение, че Байдън е спечелил президентските избори с измама.