Съд Варна

Апелативeн съд – Варна остави в ареста капитана на кораба Вера Су и втория помощник

Състав на Апелативен съд-Варна потвърди наложените от Окръжен съд-Добрич мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо капитана на товарния кораб, заседнал край бреговете на Камен бряг, и втория му помощник – капитан, който е бил на вахта в нощта на инцидента.

Съдебният състав отхвърли тяхната жалба и постанови да останат в ареста, тъй като двамата обвиняеми са чужди граждани, нямат постоянен адрес в България и поради това съществува вероятност да напуснат страната и да избегнат наказателно преследване. За престъплението, за което двамата са привлечени към наказателна отговорност, законът предвижда сериозни наказания.

Капитанът и неговият втори помощник са обвиняеми за това, че са допуснали плавателният съд да заседне, като така са причинили значителни повреди на чужд имот и са създали опасност за живота на другиго – престъпление по чл. 340, ал. 1 от НК, за което законът предвижда наказание от 5 до 15 години „лишаване от свобода“.

Действията по разследването продължават във всички насоки. Освен причините и обстоятелствата, при които е настъпила самата катастрофа, се изяснява има ли замърсяване на морската вода и настъпили ли са щети за природата, дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и налице ли е бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местността Яйлата и региона.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, разследването се води от екип следователи от Националната следствена служба. Прякото наблюдение на работата по досъдебното производство продължава да се осъществява от Окръжна прокуратура-Добрич.

По реда на специалния надзор поради фактическата и правна сложност, и обществена значимост, определеният надзорен прокурор от Апелативна прокуратура-Варна следи за методическото и правилно водене на разследването.  Върховна касационна прокуратура също наблюдава работата по случая.