околовръстно шосе

Столични общинари осмяха идеите на ГЕРБ-София за пешеходни и велоалеи край Околовръстното

Пешеходното и велосипедно трасе от центъра на София към Витоша ще минава през детелината на Околовръстния път при "Бояна".

Вместо да изгражда истински велоалеи и да оформя пешеходни зони, властта в Столична община се готви да определи тротоарите и улиците в центъра на София по посока на Витоша като "пешеходно и велотрасе, свързващо бул. „Витоша“ с Природен парк „Витоша“. Това стана ясно на днешното заседание на комисията по архитектура и градоустройство в Столичния общински съвет. С гласовете на управляващите коалиции ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“ комисията прие доклад с предмет „проучване на възможностите за реализиране на пешеходно и велосипедно трасе от центъра на София до началото на Природен парк „Витоша”, сочи Сега.

Според документа маршрутът ще започва от кръстовището на бул. "Витоша" с бул. "Патриарх Евтимий", ще преминава през парка на НДК, по пешеходния „Мост на влюбените", при музея „Земята и хората", Културния център „Топлоцентрала“, бул. „Петко Каравелов’, и ще достига до Южния парк. След това трасето минава по ул. „Костенски водопад“, по бул. „Тодор Каблешков", по бул. „България", през детелината на Околовръстното щосе, по ул. „Кумата” в "Бояна" към парка на Боянската църква, по ул. „Белите брези", ул. „Поп Евстати Витошки" и до началото на ПП „Витоша". „Паралелно с пешеходното трасе се развива и велосипедно, което в по-голямата си част се припокрива с пешеходното грасе, но в началото на маршрута е изнесено на север по бул. „България" и се съединява с пешеходното трасе при кръстовището между бул. „България" и ул. „Тодор Каблешков“, пише още в доклада. Маршрутът е дълъг общо около 9 км. и се изминава за около 2 часа, отбелязват вносителите. По този начин не само пешеходци, а и велосипедисти биха могли да стигнат удобно и бързо от самия център на града до планината, смятат от ГЕРБ-София.

Намеренията на управляващите бяха осмяни от опозицията в архитектурната комисия в лицето на Борис Бонев от „Спаси София“, „Демократична България“ и БСП. Най-язвителен бе Бонев, който нарече проекта "абурден". „ГЕРБ-София съвсем ни взеха за балъци. Колегите са намерили къде има тротоари, паркове и вече изградени алеи и са решили да ги кръстят с гръмкото име „От „Витошка“ до Витоша без автомобил“. Открили сте иновативен начин да изтъкнете, че правите нещо за пешеходците в иначе абсолютно завладяния от автомобили град. Но всъщност нищо не правите. Записали сте, че придвижването ще става сред чист въздух, но аз изобщо не мога да си представя какъв чист въздух има по бул. „Тодор Каблешков“, бул. „България“ и по Околовръстния път. Да не говорим за идиотизма да се предвиди пешеходно и велосипедно пресичане на пътен възел, каквато е  детелината на Околовръстното шосе преди "Бояна". Това е гаранция за инциденти“, коментира Бонев. Той допълни, че описаният маршрут не е подходящ за велосипедисти, защото те ще трябва да носят колелата си на гръб през многобройните подлези. 

От ГЕРБ се оправдаха, че инициативата е замислена с цел да се изследва къде какво е необходимо по описания маршрут, за да се улеснят разходките до Витоша. "Аз също ползвам велосипед и знам, че където не може да се мине по добре маркирана велоялея, човек минава както може – бутам, пресичам и продължавам. Затова поставяме на обсъждане това трасе, за да стане ясно какво още трябва да се направи по него", коментира общинският съветник Симеон Колев, който е един от вносителите на доклада.