прекурсори

Предотвратиха трафик на 2,6 млн. лекарствени таблетки, използвани за прекурсори

Над 2,6 млн. таблетки от лекарствени препарати, които могат да бъдат използвани за прекурсори на наркотици, са задържани от митническите служители от началото на годината.  Иззетите за деветте месеца на 2021 г. общо 2 639 870  таблетки представляват най-голямото количество лекарства, обект на митническа измама или контрабанда с цел преработка в наркотични вещества, установявано от Агенция „Митници“ през последните повече от 10 години. Предишните по-големи количества са от 2018 г. и възлизат на малко над 600 000 таблетки.

По-голямата част от лекарствените продукти – 2 190 000 таблетки, са задържани през юли при две проверки – на МП Капитан Андреево и в София.

В периода 27-28.07.2021 г. е проведена акция на дирекция „Митническо разузнаване и разследване“. Проверен е и е пломбиран с митническа пломба товарен автомобил, влизащ от Турция през МП Капитан Андреево. Според транзитните документи част от превозваната стока е лекарствен препарат „RHINOZAD“, който не е одобрен за употреба в ЕС. Продуктът съдържа псевдоефедрин, поради което би могъл да послужи чрез преработка като суровина за производство на метаамфетамин.

Впоследствие,  преди явяване на превозното средство във вътрешно митническо учреждение за митническо оформяне, е извършена повторна проверка на товара в склад в района на София. Установено е, че е направен опит за манипулиране на митническата пломба и стоката е заменена с друга – Витамин С. На място в склада са открити и доставените от Турция лекарства  – 1 200 000 таблетки в оригинални опаковки. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Софийска районна прокуратура за нарушение на установения ред за разтоварване на стоката при транзитен превоз  по чл.242а от НК  (отклонение от транзит).

По-рано същия месец  (08.07.2021 г.) на МП Капитан Андреево е проверена и друга пратка от Турция, насочена за друг вносител. Митническите служители установяват, че описаните в документите 24 кашона с витамини всъщност представляват 33 000 опаковки или 990 000 таблетки от друг лекарствен продукт, също съдържащ псевдоефедрин. По този случай е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура Хасково. С постановление на наблюдаващия прокурор на шофьора е повдигнато обвинение по чл.242, ал.1, буква Д от НК и му е наложена мярка забрана да напуска пределите на страната.

Количеството псевдоефедрин, което може да бъде извлечено от двете пратки с лекарствени продукти, е достатъчно за производството на близо 92 кг метаамфетамин, които по цени  за нуждите на съдопроизводството  се оценяват на близо 3 000 000 лева.

Около 450 000 таблетки са задържани и през април т.г. при друг случай. Лекарствените продукти са били превозвани товарен микробус с полска регистрация, пътуващ от Турция към Словакия, а в митническите документи били описани като витамини. По случая са задържани и са привлечени като обвиняеми двама мъже – шофьорът – полски гражданин, и придружаващият го украински гражданин.